7 zile în Malta | Mic ghid de călătorie

Author

De la Turcia la Malta

De câțiva ani, călătoriile pe care le facem vara sunt de tipul roadtrip, fie plecăm din România cu mașina, fie închiriem mașină la fața locului și timp de 10-14 zile explorăm o insulă sau o regiune a unei țări cu deschidere la mare. Iubim libertatea pe care o oferă genul acesta de călătorie.

Asta ne plănuisem și pentru anul acesta, iar destinația aleasă fusese Turcia, doar că pentru prima oară de când călătorim a trebuit să o anulăm, au intervenit tot felul de lucruri care nu ne-au dat de ales decât să lăsăm Turcia pentru altă dată.

Cu doar 7 zile la dispoziție din 14 cât avusesem inițial, ne-am reorganizat și după 1 zi de căutări ne-am oprit asupra Maltei.

De ce Malta?

În primul rând pentru că nu o mai vizitasem, acesta este un criteriu foarte important pentru noi, deși ne-am întoarce în multe locuri unde am mai fost, mereu vom alege un loc nou în detrimentul unui loc deja văzut, suntem prea curioși și vrem să explorăm cât mai mult din lumea asta.  Apoi pentru că este o țară insulară destul de mică și ne-am gândit că într-o săptămână avem timp să o descoperim cât de cât și în al treilea rând pentru că am găsit niște bilete de avion ok ca și preț.

Transportul spre/și în Malta

Pentru a zbura către Malta a trebuit să mergem la București, zborul a fost cu Wizz Air și a durat aproximativ două ore.

Noi am decis să nu ne închiriem de această dată mașină pentru că citisem multe articolele în care transportul public maltez era foarte lăudat. Și da, așteptările ne-au fost îndeplinite, am reușit să ajungem la toate locurile și plajele pe care ne-am dorit să le vedem cu autobuzul.

Insula fiind foarte mică, se creează din ce am văzut destul de rapid ambuteiaje, străzile sunt înguste și șerpuite și se circulă pe partea stângă ca în Marea Britanie. Am asistat la multe conflicte în trafic, așa că am fost foarte fericiți cu alegerea făcută.

Între Malta (insula principală) și Gozo există ferry, biletul dus-întors se achită la întoarcere.

Cazarea în Malta

Am împărțit călătoria în două părți, am stat 4 zile cazați pe insula Malta și 3 zile pe insula Gozo.

În Malta am avut cazarea în St. Paul’s Bay, am ales acest oraș pentru că am vrut să fim aproape de plajele cu nisip, de insula Gozo, dar și pentru că găsisem un apartament foarte drăguț cu un seaview absolut superb.

Zona în care se afla apartamentul nostru era o zonă foarte liniștită, cumva la capătul orașului, cu destul de puține restaurante prin preajmă, pentru a ajunge în centru parcurgeam aproximativ 30-40 de minute pe jos. Pentru noi a fost ok, mai ales că am avut una dintre cele frumoase priveliști ever. Am văzut răsăritul în fiecare dimineață de pe balcon și m-am minunat de cât de frumoasă-i lumea asta în care trăim.

View this post on Instagram

A post shared by Larisa MOCANU | Lifestyle | Travel | Home Deco ♡ (@larisa_elena_mocanu)

În Gozo, am avut cazare 1 noapte în Marsalforn, un orășel micut, situat în nordul insulei. E atât de micuț încât am avut suficient timp să îl explorăm dar și să mergem la una dintre cele mai faimoase plaje din Gozo, Ramla. Cazarea a fost foarte confortabilă cu un design de interior de inspirație marocană, dar lângă era șantier, deci no lovely view for us.

Am continuat călătoria spre sud-vestul insulei, spre Xlendi, unde am stat cazați 2 nopți, un sătuc cu deschidere la mare,  plin de farmec și cu un vibe italian.

View this post on Instagram

A post shared by Larisa MOCANU | Lifestyle | Travel | Home Deco ♡ (@larisa_elena_mocanu)

Plaje Malta

Deși mai toate ghidurile de călătorie spun că Malta nu este neapărat o destinație  de plajă și cumva aveam așteptări destul de joase, am fost plăcut suprinsă de frumusețea lor, de faptul că poți ajunge la ele cu autobuzul și că cele la care am fost noi aveau toate facilitățile pe care ți le-ai putea dori de la o plajă.

Voi începe cu plaja care mi-a plăcut cel mai mult, Ghajn Tuffieha – este o plajă înconjurată de arbuști, cu nisip roșiatic și apă cristalină. Sunt 187 de scări pe care trebuie să le cobori ca să ajungi la ea ceea ce îi dă un farmec aparte, și probabil acesta este și motivul principal pentru care nu este atât de aglomerată. Mi-a plăcut foarte mult și beach barul de lângă, foarte charmy și cu cocktailuri bune. Tot de pe această plajă puteți vedea apusul și puteți face scurte drumeții prin zonă.

Paradise Beach – este o plajă destul de micuță, înconjurată de stânci, cu nisip fin și apă cristalină. Este populară, deci așteptați-vă să împărțiți acestă plajă cu mulți alți turiști. Veți găsi facilități precum șezlonguri, umbrele, restaurant, duș, toalete.

Golden Bay – este o plajă mai lungă, înconjurată pe de o parte de stânci și pe de cealaltă parte de hoteluri. Și această plajă dispune de toate facilitățile necesare.


Ghajn Tuffieha



Paradise Beach



Golden Bay


Plaje Gozo

Ramla Beach – așa cum spuneam mai sus, aceasta este considerată a fi una dintre cele mai faimoase plaje din Gozo și chiar și din Malta. Este o plajă lungă, cu nisip roșiatic, iar intrarea în apă este foarte netedă. Făcând-o astfel ideală pentru familiile cu copii, și aici se găsesc toate facilitățile necesare.

Xlendi Beach – plaja din imediata apropiere a celei de-a doua cazări a noastre din insula Gozo. Practic un petic de plajă, cu nisip nu foarte fin și cu o apă super cristalină la miez de zi. E o plajă ideală pentru snorkeling și diving. Mi s-a părut o plajă mai potrivită adulților.


Ramla Beach



Xlendi Beach


Pe lângă plajele menționate mai sus, am mai vizitat Popeye Village (Malta) studioul cinematografic unde s-a filmat filmul cu același nume, am profitat că în prețul biletelor era inclus și accesul la o zonă amenajată cu șezlonguri, unde ne-am petrecut câteva ore la umbră.


Popeye Village


De asemenea, am făcut scurte plimbări prin cele mai importante orașe din Malta, Victoria, Valetta și St. Julian’s. Cel mai mult mi-a plăcut capitala malteză, cea mai mică din Uniunea Europeană și unul dintre cele mai fortificate orașe din Europa, nu am bifat obiective turistice ci ne-am lăsat purtați de vibe-ul orașului și cuceriți de arhitectura clădirilor.


Victoria



Valetta



St. Julian’s


Și poate cel mai interesant loc pe care l-am vizitat a fost Inland Sea (Gozo), un lac care comunică cu marea printr-o peșteră, mi s-a părut un loc inedit și cumva mistic, am prins și un fenomen meteorologic destul de rar întâlnit, de la un soare puternic dintr-o dată ne-am trezit învăluiți de ceață.

Aici nu este plajă cu nisip, ci doar cu pietre, noi am stat la terasă și ne-am bucurat de autenticitatea locului, iar spre final am luat o barcă care ne-a dus prin peșteră către mare. Plimbarea a durat aproximativ 30 de minute și ne-a oferit o perspectivă asupra întregului golf și multe nuanțe de albastru.


Inland Sea



Inland Sea


Insulița Camino și Blue Lagoon, am decis să le lăsam pe data viitoare. 🙂

Călătorii frumoase să aveți!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

This Post Has 2 Comments

  1. Tudor Gribincea

    Hei,buna.Foarte bună descrierea locurilor și a plajelor pe unde ai fost in Malta.Personal ma impresionat și mia plăcut plaja cu nisip roșiatic dar și priveliștea de la apartamentul din Malta de unde răsăritul și apusul sunt de o frumusețe aparte!!!
    Continua sa faci ce iti place,sa călătorești și sa ne bucuri cu descrierile locurilor,peisaje și obiectivelor pe care ți le propui spre a le vizita.

  2. Larisa

    Hei, Tudor! 🙂 Îți mulțumesc mult pentru feedback, apreciez tare! Așa voi face. 😀 Toate cele bune! >:D<

Leave a Reply

Related Article

Cum mi-am decorat casa pentru toamnă

Am mărturisit în nenumărate rânduri și o fac acum și aici pe blog că toamna este anotimpul cel mai apropiat sufletului meu. Iubesc răcoarea dimineților