Plante folosite în decorarea apartamentului

Author

Plantele și-au făcut apariția în viața mea odată cu amenajarea apartamentului în care locuiesc. Iubesc și prețuiesc natura, astfel încât nevoia de a o aduce în casa noastră a venit natural. Sigur, am fost influențată și de designul biofilic care e din ce mai promovat și prezent în multe case, trend care mie îmi place tare mult.

Am început cu câteva suculente iar pe parcursul celor mai bine de patru ani am adunat 39 de plante. Despre ele vreau să vă vorbesc în acest articol – ce plante am, de unde le-am cumpărat, cum le îngrijesc și în ce camere le-am găsit un locușor în funcție de necesitățile lor și dorința mea de a crea un spațiu armonios.

Le-am achiziționat în mare parte de la Dedeman, Brico Depot și Leroy Merlin, unele mi-au fost dăruite, iar pe altele le-am înmulțit, având astfel acum mai multe exemplare din același soi. Să fiți atenți atunci când cumpărați o plantă să fie sănătoasă, vă puteți da seama că ceva nu este în regulă dacă planta are frunzele lăsate în jos, sunt decolorate, răsucite, au pete sau solul miroase a mucegai.

Acestea fiind spuse, vi le prezint mai jos pe iubitele mele pe care le-am grupat în 3 mari categorii, după cum urmează:

Plante curgătoare

1. Feriga de cameră sau feriga Boston

Este o plantă care se îngrijește destul de ușor, adoră apa și are nevoie să fie udată regulat, astfel încât pământul să fie mereu umed. În sezonul rece o ud cam o dată pe săptămână, iar vara de 2 sau chiar 3 ori pe săptămână în funcție de temperaturile din casă. De asemenea, am grijă să o pulverizez cu apă în zilele călduroase de vară. Iubește lumina, dar trebuie ferită de acțiunea directă a soarelui. Este deosebită prin frunzișul spectaculos și prin verdele său crud, i-am găsit un locușor pe un raft înalt, în living.

Feriga de camera sau feriga Boston

2. Epipremnum Aureum (sub denumirea populară iedera diavolului)

O planta pe care o recomand tuturor, este foarte ușor de îngrijit, crește foarte repede și transformă orice camera/colț banal(ă) prin frumusețea ei, eu o am în fiecare camera. Am avut una foarte mare, care mi-a fost dăruită, dar a cărui pământ începuse să aibă mucegai, pesemne că am udat-o prea des, așa că am tăiat butași din ea și am înmulțit-o astfel încât acum mă bucur de ea în fiecare încăpere. Îi priește lumina indirectă, nu foarte puternică și se udă doar când are pământul uscat, verificați solul înainte ca să nu pățiți ca mine. 😁

3. Hedera helix (sub denumirea populară iederă englezească)

Când ne-am luat lustra în bucătărie, am știut că pe raftul acesteia trebuie să avem iederă englezească, veșnic verde care să se întindă frumos și armonios pe tot corpul de iluminat. Primele două avute, s-au uscat, aceeași problemă, udare fără verificarea solului, mna, eram la început și nu voiam să moară, de aceea aveam acestă tendință de a le uda prea des.😊 So, lumina indirecta, apă doar când se usucă pământul la suprafață, eu le ud o data pe săptămână. Pe acestea le am de vreo 2 ani, au crescut mult, pare că le merge foarte bine.

Iederă englezească

4. Dipladenia

Planta asta efectiv este o bucurie pentru suflet, vara face flori minunate, ale mele sunt roșii. De asemenea, se cațără foarte frumos pe pereți sau pe ce este pusă ea, îi place lumina, o am pe balcon și îi priește din plin. Necesită udări frecvente, eu o ud cam de 2-3 săptămână în funcție de sezon, solul trebuie să se usuce între udări.

Dipladenia

Plante suculente & cactuși

1. Aloe Vera

Făcând parte din categoria plantelor suculente este o plantă nepretențioasă, îi place ca lumina să fie din plin, să fi udată relativ rar, la 1-2 săptămâni, poate supraviețui în condiții de secetă, astfel încât dacă vei uita să o uzi o perioadă va supraviețui datorită frunzelor sale cărnoase. Amplasarea lor pentru că avem vreo 4 este în apropierea geamurilor din bucătărie și balcon.

Aloe Vera

2. Pilea peperomioides (sub denumirea populară planta plăcintă sau planta banilor chinezească)

Este deosebită prin frunzele sale de formă rotundă ce se aseamănă cu frunzele de nufăr. Este o plantă relativ ușor de îngrijit cu nevoi moderate în ceea ce privește intensitatea luminii, îi este potrivită lumina indirectă care va facilita creșterea frunzelor. Se udă astfel încât să se mențină substratul reavăn, eu o ud o dată pe săptămână și din când în când, mai ales în sezonul cald o pulverizez cu apă. O țin pe pervazul geamului din bucătărie beneficiind de lumină indirectă și filtrată (jaluzeaua este trasă) toată ziua.

Pilea peperomioides

3. Rhipsalis baccifera (sub denumirea populară cactus vâsc)

Este o plantă foarte interesantă, curgătoare, care iese în evidență prin asemănarea ei cu părul meu lung.😅 Are nevoie de lumină indirectă, și apă doar când se usucă solul, o ud o dată la 2-3 săptămâni în funcție de anotimp. Ocupă un loc de cinste în coffe bar-ul din bucătărie.

Cactus vâsc

4. Sansevieria trifasciat (sub denumirea populară Limba soacrei)

Este o plantă foarte greu de ucis, cu toate acestea eu am reușit. 😅 Mă rog o parte din ea, pentru că am reușit să o salvez până la urmă, am udat-o prea des și a făcut mucegai, așa că i-am schimbat pământul și l-am curățat bine de pe rădăcini. Prosperă și în lumină abundentă și în condiții de luminozitate redusă, pământul trebuie să fie uscat între udări. După ce mi-am învățat lecția, am început să o ud o dată la 2 săptămâni în sezonul rece și vara o dată pe săptămână.

5. Aeschynanthus (sub denumirea populară planta ruj)

O plantă deosebită prin floarea sa care este asemănătoare rujului. Este destul de pretențioasă în opinia mea, are nevoie de lumină filtrată, trebuie ținută departe de razele directe ale soarelui. Udarea o fac atunci când se usucă pământul, de regulă o dată pe săptămână sau de 2 ori pe săptămână în sezonul rece. Iarna este recomandat să fie ținută într-un loc luminos și răcoros, o las pe balconul mic în lunile reci.

Planta ruj

6. Kalanchoe Blossfeldiana

Este o plantă suculentă simpatică, de dimensiuni reduse, potrivită pentru spații mici și anoste care necesită o pată de culoare, am două, una cu flori albe și cealaltă cu flori roz. Îi place lumina generoasă cu acces la soare direct, eu le țin pe balconul orientat către sud, astfel încât să beneficieze de lumina necesară. Se udă doar atunci când suprafața solului este uscată. Ambele le-am primit de la doi colegi de muncă de la fostul loc de muncă și mi-s tare dragi. ❤️

Kalanchoe Blossfeldiana

7. Cactuși

Probabil cele mai rezistente și ușor de îngrijite plante de apartament, cactușii preferă locurile însorite, îi țin pe balcon, în fața ferestrei, unde beneficiază de soare pe tot parcursul zilei. Trebuie udați regulat, dar atenție nu excesiv, eu îi ud cam o dată pe lună iarna, și la 2 săptămâni vara.

Gașca de catuși

Plante exotice

1. Strelitzia Nicolai (sub denumirea populară Pasărea albă a paradisului)

Este una dintre plante mele preferate, exotică, cu frunze mari mă duce mereu cu gândul la o plajă tropicală. Are o floare absolut spectaculoasă, a mea nu a înflorit până acum deși o am de peste 3 ani. Îi place foarte mult lumina directă, așa că am poziționat-o pe balconul orientat către sud, să se scalde în voie în razele soarelui. Trebuie să aibă solul mereu umed, deci frecvența udărilor ține de acest aspect, undeva la 2-3 udări în funcție de sezon.

Strelitzia Nicolai

2. Dieffenbachia

Este o plantă cu frunze mari și interesante ca și coloristică. Are nevoie de lumina indirectă și de udare atunci când pământul se usucă, udare o fac o dată sau de 2 ori pe săptămână în funcție de sezon. Am două astfel de plante cărora le-am găsit un loc pe rafturile din living ferite de razele directe ale soarelui.

Dieffenbachia

3. Orhideea

Am avut orhideii când stăteam în chirie și toate mi-au murit, astfel încât m-am ferit de ele. Primăvara aceasta, am primit două în dar și fac tot ce ține de mine să le mențin în viață și să le ofer toată atenția cuvenită.  E o plantă atipică din punct de vedere al îngrijirii, pentru că trebuie să lași rădăcinile să respire și să nu le lași niciodată să băltească în apă. Ori eu de obicei le pun prea multă apă 😅, le-am lăsat pe balcon, dar în zone ferite de lumina direct a soarelui, vom vedea dacă mă descurc cu ele. Fingers crossed, please!

Orhidee

4. Yucca

O plantă care îmi este tare dragă, și la care am suferit tare mult când am omorât-o pe planta mamă, again, prea multă apă. Au putrezit rădăcinile, dar am reușit să salvez și din aceasta 2 butași, cărora le merge foarte bine acum. Au lumină din belșug pe balcon și primesc apă doar când solul este uscat. Vara le ud o dată pe săptămână iar iarna o dată la 2 săptămâni.

Yucca

5. Ficus Ginseng

Probabil cea mai ușoară specie de ficus din categoria bonsai de îngrijit, are nevoie de lumină multă, dar indirectă și de udare moderată, solul trebuie să fie uscat între cel două udări.  Nu este recomandată scufundarea vasului ca și la majoritatea bonsailor, deoarece excesul de apă poate provoca putrezirea rădăcinii aeriene. 

Ficus Ginseng

6. Planta Zuzu

Este o plantă care nu are nevoie de foarte multă atenție, face parte din categoria plantelor greu de ucis, perfectă pentru cei care sunt la început de drum cu plantuțele sau nu vor să își bată foarte mult capul cu ele. Tolerează seceta, lumina slabă și chiar și umiditatea scăzută. Pământul trebuie să se usuce între udări, eu o ud în sezonul rece o dată la 2 săptămâni iar vara o data pe săptămână. O țin în birou/camera de oaspeți, încăpere care nu beneficiază de prea multă lumină.

Planta Zuzu

7. Dracena

O plantă ușor de întreținut, îi este foarte bine cu lumină abundentă dar nu directă, supreviețuiește și în condiții de luminozitate redusă, adaptându-se astfel la orice fel de mediu, eu o țin în birou/camera de oaspeți. Îi place să aibă pământul umed, o ud o dată pe săptămână sau ori de câte ori observ că pământul începe să se usuce. Intră și ea la categoria plantelor pe care o recomand începătorilor.

Birou cu plăntuțe

8. Aphelandra squamosa (sub denumirea populară planta zebră)

Este supranumită și planta zebră datorită aspectului său, este o plantă care are nevoie de multă lumină, ferită însă de razele directe ale soarelui. Îi place mult apa, este planta pe care o ud cel mai des din casă. Vara o ud și de 3-4 pe săptămână. stă pe balcon unde temperaturile sunt destul de ridicate. Am cumpărat-o cu niște pete pe frunze și nu am reușit nici până acum să le opresc evoluția, dacă știți voi un remediu, vă rog să îmi scrieți. De aceea, spuneam la începutul articolul că e foarte important să verificați planta să fie sănătoasă. Această planta dacă are condiții optime, înflorește, la mine a înflorit deja de 2 ori.

Planta Zebră

Ce mai fac astfel încât să creez plantelor un mediu optim de creștere?

  • Hrănesc plantele – nu e suficient să le uzi ca să le ții în viață – cele mai multe plante au nevoie și de hrană, astfel încât este necesar să fie fertilizate. Primăvara și vara adaug ofertilizant în apa pentru udat – cam o dată pe lună. Vă sugerez să urmați cu strictețe indicațiile furnizorului, deoarece un surplus de fertilizant poate dăuna plantei. De asemenea, folosesc din când în când și fertilizant natural, de pildă – zaț de cafea, apa în care au fiert ouăle, urzicile sau alte plante ce conțin vitamine.
  • Ud plantele cu apă cu apă filtrată și la temperatura camerei – calitatea apei poate afecta sănătatea plantelor, întrucât cea de la robinet poate conține clor și alte impurități, eu prefer să o filtrez astfel încât să păstrez mineralele esențiale pentru creșterea plantelor.
  • Curăț plantele de praf – le șterg de praf cu o cârpă umedă din când în când, în mod special pe cele cu frunze mari. Este recomandat să li se facă chiar și duș, eu am făcut o singură data asta, este un efort destul de mare, mai ales dacă ai o baie mică și multe plante, așa cum am eu.
  • Toaletez plantele – am grijă să îndepărtez constant frunzele uscate complete de pe plantă.
  • Folosesc insecticid – atunci când găsesc dăunători pe plante
  • Schimb pământul – acesta este singura operațiune care îmi displace din tot procesul de îngrijire a plantelor, și de care se ocupă îndeosebi soțul meu. Apartament mic, plante multe, pământ, ați înțeles voi. 😅 Transvazarea o facem întodeauna primăvara, prin aprilie și doar plantelor cărora rădăcinile li se răsucesc pe marginea solului din ghiveci.
  • Verificare periodică – frecvent le inspectez să văd cum le merge, și dacă este ceva not ok, mă informez și schimb ceva în maniera de îngrijire a plantei. După ce am omorât câteva plante mi-am achiziționat cartea “Cum să nu îți ucizi plantele de apartament”, care m-a ajutat foarte mult la începutul meu în ale grădinăritului de “interior” :D. Vi-o recomand și vouă dacă sunteți începători.
Carte începători
Fertilizator
Insecticid

Casa noastră nu ar fi la fel de cozy și vie fără aceste minunății verzi pe care le iubesc de nu mai pot. În concluzie, vă încurajez și pe voi să însuflețiți casa cu plante, vor aduce un strop de culoare, oxigen și multă bucurie căminelor voastre.

Și dacă aveți întrebări, nu ezitați, sunt doar la un mesaj distanță. 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

This Post Has 8 Comments

  1. Diana DARIE

    🌵🌵

  2. Tudor

    Woww…ai adunat câteva plante.Foarte frumoase dar…..îți lipsește ficusul😁🤭

    1. Larisa

      Mulțumesc mult, Tudor! Te salut!

  3. Tudor

    Ai un soi de ficus dar nu este cel pe care îl știe toată lumea….cel de se face cât ‘un copac’😁

    1. Larisa

      Am avut și soiul ăla, doar că din păcate l-am omorât. Am fost plecată un weekend, l-am lăsat pe balcon expus la soare, temepraturi mari și făra apa și s-a uscat subit. Dar e tare frumos, îl admir mereu când ajung prin Spania, Italia.

  4. RalucaR

    Chiar o sa urmez sfaturile tale, nu de alta dar eu ucid cactusi:)))

    1. Larisa

      Asta-i o abilitate! :)))

      Pupi :*

Leave a Reply

Related Article