2 continente în 5 zile | Istanbul

Author

Dacă nu am reușit să ajungem în Turcia astă vară, iată că finalul de an s-a încăpățânat și ne-a adus în această țară.

Ne-am achiziționat biletele de avion cu 2 zile înainte de plecare, asta pentru că ni s-a anulat sejurul programat inițial prin agenție către o altă destinație. Cu planurile date peste cap, în a doua zi de Crăciun am căutat pe tot internetul o variantă care să se potrivească cât de cât dorințelor noastre. Cea care s-a apropiat cel mai mult a fost orașul ce se întinde pe două continente, Istanbul.

Era o destinație în care nu nu mai fusesem, zbor direct din Iași, cultură diferită și câteva grade în plus. 

Transport

Am zburat cu Wizz Air, zborul a durat aproximativ 1h și 10 minute, practic am ajuns înt-o clipită. Primul impact a fost suprafața imensă a aeroportului, cumva în ultimul timp ne-am obisnuit cu aeroporturi mici, destinate cursurilor low cost, așa că prima impresie a fost tare plăcută. Este un hub excelent pentru a zbura către destinații îndepărtate și e atât de aproape de Iași.

Pentru că a fost un zbor de noapte, am ajuns undeva în jurul orei 24:00, am decis să ne luăm un transfer direct către hotel, pe care l-am rezervat de pe booking, într-o oră eram ajunși la cazare.

În oraș am folosit mijloacele de transport în comun: autobuz, tramvai, metro și ferry.

Cazare

De obicei îmi petrec destul de mult timp căutând cazarea potrivită nouă, mai ales că sunt preocupată de partea de design de interior și îmi place să descopăr cultura unui loc și prin perspectiva designului. De data aceasta, timpul a fost limitat, la fel și opțiunile, așa că am ales un hotel basic cu design modern ce avea nota 9,5 pe booking și se afla în zona Fatih, aproape de principalele atracții turistice cât și de mijlocele de transport în comun. 

A fost o cazare ok, curată, personal drăguț, mic dejun decent, nimic ieșit din comun. Dar pe care nu aș recomanda-o mai departe, poziționarea pe lângă magazinuri cu tot felul de kitsch-uri, aceleași opțiuni la mic dejun timp de 5 zile și solicitarea de a le lăsa un review de 10, mi-au displăcut. 

Ce am făcut 5 zile în Istanbul?

În prima zi ne-am familiarizat cu orașul, ne-am pierdut prin mulțimi și am mers foarte mult pe jos. Explorarea noastră a început cu o plimbare pe faleză, după care am vizitat atracțiile clasice din zona Sultanahmet: Palatul Topkapi, Moscheea Albastră și Hagia Sophia.

Moscheea Albastră
Palatul Topkapi
Hagia Sophia

Cea de-a doua zi a început cu o cafea turcească în Marele Bazar, unde este o atmosferă foarte faină, totul este foarte bine organizat și arată foarte bine, e o plăcere să te plimbi pe acolo, chiar dacă e foarte aglomerat. Am cumpărat 2 ceșcuțe, prețul desigur l-am negociat, eram foarte mândră de negocierea pe care o făcusem până când am văzut același cești la jumătate din prețul negociat, mda. Apoi am mers spre Podul Galata, unde se pescuia de zori și de acolo ne-am îndreptat încetișor către Turnul Galata. De acolo, am mers spre Strada Taksim, probabil cea mai aglomerată stradă din Istanbul, plină de magazine, perfectă pentru o sesiune de shopping.

Marele Bazar
Podul Galata
Turnul Galata
Strada Taksim

A treia zi și ultima zi din an ne-am dorit să ne-o petrecem într-un ritm mai puțin alert și să avem parte și de o experiență unică. Așa că am experimentat baia turcească la Çukurcuma Hamamı, unde ne-am relaxat și deconectat total. Am avut ceva emoții, dar am lăsat inhibițiile deoparte și tare bine a fost. Am continuat ziua cu o plimbare prin cartierul unde era acest centru, plin de anticariate, magazine artizanele și o atmosferă mai liniștită, mai boemă, mai pe sufletul meu. Peste puțin timp eram deja în Portul Galata, unde am băut un ceiuț turcesc și ne-am bucurat de apus. Tot în acea zonă se găsește și Modern Istanbul, un centru comercial cu magazine și cu priveliști la Bosfor.

Cukurcuma Hamami
Portul Galata

În a patra zi am luat ferry-ul, ne-am bucurat de priveliștile de pe Bosfor și am trecut pe partea asiatică a orașului, unde am petrecut întreaga zi. Mi s-a părut că zona acesta era mai modestă comparativ cu partea europeană, mai ales în obiective turistice. Anyway, ne-am plimbat pe străduțe, am luat pauze de cafea și spre final de zi ne-am minunat de primul apus al anului.

Bosfor
Partea asiatică

Ziua a cincea a fost destinată cartierului Beșiktaș, unde am văzut Moscheea Ortaköy, care mi s-a părut cea mi frumoasă din cele văzute în această călătorie. Tot aici am văzut și Podul Bosfor de aproape și am mâncat cea mai bună baclava cu lapte.

Moscheea Ortaköy

Ce am mâncat în Istanbul?

Recunosc, am avut așteptări foarte mari la capitolul mâncare, de-a lungul timpului, prin tot ce am citit și văzut am pus mâncarea turcească pe un piedestal și abia așteptam să o încerc și să mă minunez de cât de bună este. Ei bine, nu a fost chiar așa, poate nu am mâncat noi în cele mai potrivite locuri, I don’t know, cert este că nu ne-a dat pe spate.

Ce mi-a plăcut cel mai mult din zona gastronomică? Supa de linte, salata de vinete, salata de alge, baclavaua cu lapte, cafeaua și ceaiul turcesc, sucul de rodii.

Concluzii

Istanbul este un oraș inedit, un oraș pe care eu l-aș pune pune pe lista orașelor de văzut măcar o dată în viață.

Este aglomerat, viu, colorat, plin de contraste, nou și vechi, modern și tradițional, la fiecare colț de stradă întâlnești lucruri deopotrivă familiare și exotice, te simți ca acasă dar și departe în același timp. Este unicul oraș din lume ce se întinde pe două continente, Europa și Asia, veți întâlni oameni foarte prietenoși și ospitalieri, dar și oamenii insistenți, pushy, care vor să te agațe cu tot felul de scamuri.

Mi se pare o variantă ideală atunci când vrei să experimentezi o cultură diferită foarte aproape de acasă.

Spor la călătorii!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Related Article

Cum mi-am decorat casa pentru toamnă

Am mărturisit în nenumărate rânduri și o fac acum și aici pe blog că toamna este anotimpul cel mai apropiat sufletului meu. Iubesc răcoarea dimineților