La sfârșitul lunii septembrie, am vizitat pentru prima oară, Veneția, oraș ce ne-a uimit cu magia, frumusețea și unicitatea sa. Această destinație a stat destul de mult timp pe lista noastră de așteptare, poate pentru că ni se părea un loc mult prea turistic pe care nu cred că nu l-am fi apreciat în trecut așa cum am făcut-o acum. Anul acesta am simțit că este momentul să vedem ce ascunde, așa că aniversarea celor cinci de căsătorie a fost ocazia ideală pentru a-l explora.
Cum am ajuns în Veneția?
Noi am avut zborul direct din Iași către Treviso cu Wizz Air, trebuie să știți că există și varianta de a zbura din Iași către aeroportul San Marco din Veneția, care este situat la doar 13 km de oraș. Am ales varianta Treviso, situat la aproximativ 41 km de Veneția deoarece prețul biletelor de avion era considerabil mai mic.
Din aeroportul Treviso am luat autobuzul către Venice Tronchetto, o insulă artificială în Laguna Venețiană, folosită ca parcare. Costul biletului a fost de 12 EURO de persoană. De acolo am luat people mover-ul către Piazzale Roma, stația principală din Veneția, de unde am luat un vaporetto și am mers către cazarea. Pentru people mover am plătit 1,5 EURO de persoană, iar pe vaporetto 9 EURO de persoană. Cred că a durat cam 2 ore și jumătate întreaga călătoria.
Primul impact major cu Veneția a fost transportul care se desfășoară exclusiv pe apă și este asigurat de vaporetto, taxi, gondole și traghetto. A fost prima oară când vedeam o ambulanță pe apă sau aprovizarea magazinelor și colectarea gunoiului cu un mijloc de transport aflat pe apă.
Unde ne-am cazat în Veneția?
Pentru că am stat doar 2 nopți și pentru că era o ocazie specială, am ales să ne cazăm în Veneția, în zona Castello. Mi s-a părut o zonă liniștită, ferită de frenezia creată de turiști, dar în același timp aproape de principalele atracții. Camera drăguță, decorată în stil venețian, foarte spațioasă și curată. Dacă ar fi avut și view spre un canal ar fi fost perfectă.
Ce am făcut în Veneția?
Despre Veneția aș spune că e în sine un obiectiv, oriunde te uiți și oriunde mergi ești înconjurat de frumos, dar unul inedit, pe care eu una, nu l-am mai întâlnit, nici măcar în Italia.
Așa că noi ne-am lăsat absorbiți de acest frumos, de misterul străzilor întortochiate, de magia canalelor și farmecul gondolelor.
Tot plimbându-ne așa am dat dat peste o librărie inedită, Librăria Aqua Alta unde cărțile sunt păstrate într-un mod neobișnuit, în căzi și chiar într-o gondolă pentru a fi protejate de inundațiile frecvente ce au loc în Veneția.
Un alt loc la fel de inedit a fost și Caffè Florian unde ne-am băut cafeaua într-una din dimineți. Este situată în Piaza San Marco și este cea mai veche cafenea din Italia, fondată în anul 1720. Își păstrează farmecul de-o odinioară prin mobilier, veselă și chelneri care sunt îmbrăcați la patru ace. Watch out aici sunt prețuri pe măsura istoriei locului, adică foarte mari.
Mâncarea în Veneția
Citisem că mâncarea în Veneția nu ar fi la fel de bună ca în restul Italiei și pe deasupra că e și foarte scumpă. O fi așa prin zona centrală, zona Grand Canale, care într-adevăr pare plină de tourist traps, pe care le-am evitat și nu am regretat pentru că tot ce am mâncat și băut a fost bun și la prețuri decente.
Ce aș recomanda la categoria asta ar fi barul, Spritz al Merca, este un fel de drink and go, un aperol costa 3 EURO și un pahar de vin 2 EURO și au și niște gustări super bune. Nu sunt mese sau scaune, se stă în picioare, se bea, se socializează și se merge mai departe, got to love this italian vibe.
Și restaurantul, Ristorante Carpaccio Venezia, unde am mâncat cel mai bun carpaccio de caracatiță ever.
Cred că e limpede că mi-a plăcut la nebunie Veneția și că îmi doresc să revin, mi-ar plăcea tare mult în timpul Carnavalului îmi imaginez că trebuie să fie tare frumos. De asemenea, un alt motiv pentru care trebuie să revenim este să facem și clasica plimbare cu gondola, pe care am tot evitat-o doar ca să fim siguri că vom avea toate motivele să revenim la moment dat. We crazy, I know! :))