De aproximativ cinci ani, ne-am făcut un obicei din a petrece sfârșitul și începutul de an într-un loc nou. Profităm astfel de zilele libere din această perioadă pentru a explora lumea. Anul acesta, însă, planurile noastre au fost puse sub semnul întrebării din cauza unor probleme de sănătate. Credeam că nu vom reuși să plecăm nicăieri, dar, într-un final, lucrurile s-au aranjat suficient de bine încât, pe 30 decembrie, ne-am luat două bilete spre Malmö.
Nu a fost o plecare planificată din timp. Pur și simplu, am intrat pe site-ul Wizz Air, am verificat opțiunile disponibile din Iași și, ținând cont de cele două criterii care ne ghidează mereu — noutatea destinației și costurile rezonabile a biletelor, am decis că anul nou ne va prinde în Suedia.
Doar că ni s-a pregătit o surpriză! Zborul programat pentru 31 decembrie a fost reprogramat pentru 1 ianuarie. În plus, din cauza ceții persistente din Iași, a trebuit să plecăm din Suceava. Așa că, în loc să întâmpinăm noul an în Malmö, l-am sărbătorit acasă. 😅
Sigur, nu a fost ceea ce ne-am dorit, dar nici nu am făcut o mare tragedie din asta. De-a lungul timpului, am învățat că astfel de situații fac parte din imprevizibilul călătoriilor și că, în loc să ne cramponăm de probleme, e mai bine să luăm lucrurile așa cum vin și să ne adaptăm.
Pe 1 ianuarie, la prânz, ne-am îmbarcat spre Malmö, entuziasmați să explorăm o destinație nouă. Totuși, aterizarea a fost tensionată din cauza vântului puternic, iar prima încercare a eșuat. Deși am simțit o teamă intensă, pilotul a gestionat situația cu profesionalism, iar la a doua încercare am aterizat în siguranță. Recunoscători că totul s-a terminat cu bine, ne-am continuat călătoria, deși încă marcați de această experiență.
Am aterizat în jurul orei 17:00, în întunericul profund al serii, însoțiți de un vânt puternic și o lapoviță rece care părea să ne izbească fără milă. Trebuie să recunosc, prima impresie nu a fost deloc prietenoasă. 😅 Însă, pe măsură ce ne apropiam de oraș, atmosfera s-a schimbat complet.
Străzile păreau să prindă viață datorită luminilor calde din fiecare fereastră. Fiecare locuință era decorată cu o steluță strălucitoare, luminițe delicate sau veioze ce emanau o lumină plăcută, creând o scenă de poveste. Era ca și cum orașul întreg ne întâmpina cu o liniște festivă, compensând cu prisosință vremea neprielnică de afară.
Malmö – un oraș liniștit cu o atmosferă relaxantă
Malmö mi s-a părut un oraș extrem de liniștit, aerisit și curat, cu un aer modern care îmbină aproape perfect trecutul cu prezentul. Arhitectura sa este un amestec armonios între clădiri istorice, pline de farmec, și structuri recente cu design inovator și futurist. Am apreciat de asemenea, infrastructura excelentă pentru bicicliști, cu piste bine amenajate care fac cu siguranță deplasarea ușoară și plăcută, mai ales în sezonul cald.
În plus, orașul oferă o mulțime de muzee de vizitat. Noi am avut ocazia să admirăm Castelul Malmö din exterior, în incinta căruia se află 4 muzee (Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Marină și Muzeul de Arheologie și Istorie Locală). Și să vizităm Form Design Center din interior, un loc perfect pentru pasionații de design, cum sunt eu. Un alt aspect fain este că intrarea la Form Design Center este gratuită, ceea ce face ca experiența să fie și mai accesibilă.
De asemenea, fiind un oraș costal, situat la malul Mării Baltice, și traversat de canale, Malmö beneficiază de un farmec aparte, ce îi conferă un caracter unic. Canalele sunt adesea înconjurate de parcuri, zone pietonale, cafenele și magazine, care nu fac decât să sporească atractivitatea orașului. Noi l-am explorat pe jos, admirând o mare parte din principalele obiective turistice și bucurându-ne de atmosfera relaxată care definește acest loc.
Cazare
Am ales cazarea gândindu-ne în mod special la noaptea dintre ani, dorind un hotel care să aibă un restaurant unde să putem lua cina de Revelion și să ne ofere o vedere spectaculoasă asupra orașului, astfel încât să putem admira artificiile. Astfel, am optat pentru Story Hotel Studio Malmö, situat în centrul orașului, care m-a impresionat cu priveliști superbe atât asupra orașului, cât și a portului și mării.
Recomand cu căldură acest hotel celor care pun preț pe priveliști, așa cum o fac și eu. Referitor la facilități, acestea sunt foarte bune: micul dejun tip bufet, cu o varietate moderată de preparate, dar toate de o calitate bună, iar designul hotelului, cu accente minimaliste scandinave, contribuie la o atmosferă plăcută și relaxantă.
De asemenea, locația este ideală, aproape de principalele obiective turistice și de gara centrală. Noi am stat 3 nopți și m-am bucurat enorm de priveliștea spectaculoasă, mai ales că, în ultima dimineață, am avut norocul să prindem răsăritul soarelui, în jurul orei 09:00. A fost o experiență sublimă!
Mâncarea
Având micul dejun asigurat la hotel, am luat în oraș doar cina. Iar după-amiază mai stăteam la “fika”, ceea ce numesc suedezii, pauză de cafea acompaniată de kanelbullar (cinnamon roll), desert tipic scandinav, care mie îmi place tare mult. Mâncarea nu m-a impresionat în mod deosebit, poate și din pricina faptului că nu am reușit să o explorez pe îndelete dat fiind timpul limitat.
Vă pot face însă o recomandare de locație tare faină unde puteți găsi tot felul de bunătăți, iar atmosfera este bestială. Noi vânăm pe oriunde ne ducem astfel de locuri, și anume piețele gastronomice, Malmö Saluhall se numește aceasta. Vă puteți delecta aici cu preparate tradiționale suedeze cât și cu preparate internaționale, noi am mâncat ramen, care a fost absolut divin. Trebuie să știți că prețurile în general la mâncare și băuturi alcoolice sunt foarte mari, cred că asta e țara în care mi s-a părut a fi cele mai ridicate.
Transport
De la aeroport către oraș am luat autobuzul, compania se numește Flygbussarna, biletul se poate achiziționa de la șofer, plata făcându-se doar cu cardul, prețul unui bilet este de 159 SEK, aproximativ 67 RON. Iar dacă îl achiziționați de pe site-ul lor direct, așa cum am făcut și noi la întoarcere costul este mai mic, adică 139 SEK, respectiv 59 RON. Durata călătoriei de la aeroportul Malmö până la Gara Centrală este de aproximativ 50 de minute.
Datorită ușurinței cu care poți ajunge din Malmö, Suedia în Copengaha, Danemarca, respectiv cu trenul, traversând faimosul pod Øresund, care leagă cele două țări, nu am stat pe gânduri și în a doua zi am făcut o excursie de o zi în țara vecina. Biletele au costat 480 SEK, adică aproximativ 200 RON pentru două persoane, dus-întors. În costul acestui bilet este inclus și transportul în comun din Malmö și Copenhaga timp de 24h.
Copenhaga – orașul vibrant, plin de energie și cosmopolit
După scurta traversare a Podului Öresund, am ajuns în Copenhaga, un oraș elegant și plin de energie. Am zăbovit aici doar câteva ore, dar ne-au fost suficiente cât să știm că la un moment dat ne vom întoarce pentru a-l explora pe îndelete. Am simțit aici atmosfera de capitală, orașul fiind cu mult mai aglomerat și plin de turiști decât Malmö. Prima oprire a fost la Palatul Amalienborg, unde am ajuns fix când avea loc schimbarea gărzii și ne-am bucurat de moment.
După care ne-am retras într-un bistro, unde am savurat cea mai bună cafea din aceasta excursie, nu am mâncat, dar am văzut că aveau review-uri foarte bune, Bistro Verde se numea. Imediat după, ne-am pornit spre locul în care îmi doream cel mai mult să ajung, în Nyhavn, unde m-am minunat de faimoasele clădiri colorate aliniate de-a lungul canalului.
Iar finalul de zi l-am petrecut pe pietonala Strøget, unde poți face shopping sau te poți bucura de o masă specific daneză, așa cum am făcut noi, la Restaurant 1733. Ne-am simțit extraordinar, atmosfera super cozy, personalul foarte prietenos și decorul pur scandinav. Mâncarea nu m-a dat pe spate, a fost în regulă, nimic special. Ne-am luat niște aperitive daneze, multe pe bază de pește iar ca fel principal faimoasele chifteluțe, care mie nu prea mi-au plăcut, erau ușor arse. Cu toate astea a fost în o experiență faină!
Călătoria noastră în Malmö și scurta escapadă în Copenhaga ne-a oferit o primă întâlnire cu atmosfera scandinavă, o combinație subtilă între simplitatea elegantă și căldura bine temperată a locurilor. De la arhitectura modernă care se îmbină armonios cu istoria, infrastructura execelentă, la luminile calde care strălucesc în ferestrele orașelor și până la relaxarea localnicilor, totul emană un sentiment de liniște și echilibru.
Sigur, am văzut și minusurile, primul fiind vremea, care este destul de capricioasă. Nu a fost extrem de frig, dar dimineața și seara, rafale puternice de vânt însoțite de lapoviță sau ninsoare puteau strica planurile de explorare. De asemenea, ziua este foarte scurtă, iar soarele apare rar, ceea ce limitează mult activitățile în aer liber în sezonul rece cel puțin. Mâncarea a fost destul de scumpă și nu neapărat pe gustul meu, dar, așa cum am spus mai sus, am stat prea puțin pentru a-mi face o părere pertinentă despre acest subiect. Sunt sigură că se găsesc și chifteluțe absolut delicioase în Scandinavia, de aceea o să mai venim. 😅 Cam atât. 😁
Am început anul într-un mod diferit de ceea ce ne-am imaginat inițial, dar cu o lecție valoroasă: frumusețea călătoriilor nu constă doar în destinație, ci și în modul în care îmbrățișăm imprevizibilul. Scandinavia ne-a întâmpinat cu brațele deschise, iar noi am plecat recunoscători pentru experiența avută și convinși că ne vom întoarce cândva să descoperim mai mult din farmecul nordic. ❤️