Deja avem o tradiție ca în august să ne petrecem câteva zile în Italia, doar că de data aceasta am renunțat la mare. Am vrut să avem parte de o altfel de experiență, dar totuși să mai stăm câteva zile la plajă, să ne bucurăm de apă și de soare. Cu gândul acesta în minte am ales marea de la munte, respectiv regiunea Lombardia, cunoscută pentru lacurile sale dar și pentru stațiunile pitorești de pe malurile acestora.
Am vizitat în urmă cu câțiva ani Milano și Lacul Como, așa că am decis să mergem de astă dată către Bergamo și de acolo să începem explorarea acestei regiuni.
Pentru că nu știam exact dacă și când vom avea aceste zile libere în august, biletele de avion le-am achiziționat cu câteva zile înainte, astfel încât întreaga călătorie nu a fost foarte bine documentată înainte de plecare, iar cazările le-am luat de pe o zi pe alta.
În urmă cu câțiva ani nu aș fi putut să fac asta, să mă organizez așa de pe-o zi pe altă, să nu știu exact ce fac, ce vizitez, unde stau, m-ar fi luat toate anxietățile. Acum însă sunt mult mai relaxată, ba chiar îmi place genul ăsta de abordare din când în când. Mi se pare că mă scoate din zona de confort și mă expune unor situații în care îmi antrenez răbdarea, flexibilitatea și îmi minimizează ideea aceasta de a fi în control și a avea întodeauna așteptări.
Cum am ajuns?
Am ales să zburăm din Bacău către Bergamo, biletele de avion fiind la jumătate de preț față de ce găsisem din Iași în aceeași perioadă. Am zburat așadar pentru prima oară cu Dan Air, companie aeriană românească, privată.
În afară de întârzieri care au fost atât la dus cât și la întors, decalaje care oricum în luna august se regăsesc cam la toate companii aeriene, experiența a fost una ok, similară cu cea de la Wizz Air, aș spune. Cu mențiunea că bagajele de cală sunt incluse în preț, ceea ce este un mare plus. Bine, noi tot cu rucsacurile am călătorit.
Itinerar de călătorie
1. Bergamo
Bergamo a fost prima noastră oprire în Lombardia și prima surpriză plăcută a acestei călătorii. Orașul este format din două zone Citta Bassa, orașul de jos sau orașul nou și Città Alta, orașul de sus sau orașul vechi.
Explorarea noastră a început din orașul nou, pentru că acolo am avut cazarea chiar în Piazza Pontida, o zonă plină de cafenele și magazine. Am luat așadar străduțele din jurul cazării la pas, apoi am vizitat galeria de arta, Accademia Carrara, și după un prânz copios și un bine meritat somn, am urcat către orașul vechi. Noi am ales să facem un pic de mișcare și să mergem pe jos, dar există și posibilitatea de a urca cu funicularul.
Acesta este foarte bine întreținut, are străduțe înguste pavate cu piatră cubică, uși și porți impunătoare, ziduri acoperite cu vegetație și o piață plină de viață. Tot aici ne-am bucurat de o priveliște minunată asupra orașului la apus.
Mi-a plăcut tare mult Bergamo, mai ales că nu era asediat de turiști, așa că ne-am putut bucura de el în liniște și pace.
2. Brescia
Din Bergamo am plecat mai departe cu trenul către Brescia, un oraș pe care l-am găsit aproape gol, erau foarte puțini turiști, magazinele cam toate închise din pricina vacanței pe care italienii și-o iau în august. Ce-am observat însă a fost un număr mare de emigrați pe străzi. Cum a fost doar un punct de legătură între ce voiam noi să vedem, respectiv Lacul Garda și Lacul Iseo, nu i-am acordat prea mult timp. De asemenea, ne-am luat cazarea fix lângă gară astfel încât să ne fie ușor să ne deplasăm. Am explorat așadar doar centrul istoric la ceas de seară când ieșeam la cină, care este într-adevăr foarte frumos.
3. Lacul Garda
Lacul Garda, cel mai mare lac din Italia și una dintre cele mai populare destinații turistice din nordul Italiei a fost și el pe lista noastră. Am ales să vizităm pentru o zi Peschiera del Garda, aflat la 50 km de Brescia. O stațiunea foarte frumoasă și cochetă, dar și plină ochi de turiști. De cum am coborât din tren, se simțea aerul de vacanță și “la dolce vita”. După ce ne-am băut cafeaua pe malul unui canal înconjurat de clădiri vechi fermecătoare, am mers către o plajă, unde ne-am relaxat câteva ore bune. La întoarcere ne-am pierdut pe străduțele din centrul orașului și am savurat un gelato.
4. Lacul Iseo
Lacul Iseo, situat între Bergamo și Brescia a fost cu siguranță highlight-ul excursiei noastre. Cel mai mic lac din regiunea Lombardia și cel mai puțin cunoscut turismului de masă, acest locușor e o oază de liniște, frumos și pitoresc.
Am ajuns cu trenul, pornind din Brescia, primul oraș explorat timp de câteva ore fiind orașul cu același nume, Iseo. Am găsit aici multe tarabe cu produse locale și un vibe tare fain și autentic. Am stat o oră la o bere și la un Aperol și ne-am uitat la o familie care își strângea aprozarul mobil. Ne-am entuziasmat de cât de fain lucrau împreună, fiecare știa ce are de făcut, iar adolescenta familiei era absolut adorabilă, cu mănuși și cu o liză, organiza cu fermitate și minuțiozitate marfa rămasă în truck. Fain tare, eh, de asta iubesc să călătoresc, efectiv momentele de genul ăsta atât de simple pentru mine sunt foarte inspiraționale și stârnesc în mine atâtea sentimente.
După acest moment, am luat ferry-ul către Castro, un sătuc situat în partea de vest a lacului, am ajuns întâmplător aici, fiind singurul loc unde am găsit o cazare ok la un preț care să nu depășească bugetul nostru. Călătoria cu ferry-ul a durat aproximatv 2h30min, și pe cât de frumos a fost să vedem peisajele de pe apă, pe atât de obositor a fost. Era foarte cald, mulți oameni, iar la interior aerul condiționat nu prea făcea față.
Odată ajunși în Castro, am avut impresia că sunt într-un postcard, deși foarte mic, zona de promenadă oferă o priveliște fabuloasă asupra lacului. De asemenea, este și foarte drăgut amenajată, cu lumini colorate, bănci și view points.
Întâmplare face că am ajuns aici chiar în preajma zilei de 15 august când italienii sărbătoresc Ferragosto, considerată de aceștia punctul culminat al verii și al vacanței. Astfel încât s-au organizat tot felul de evenimente, teatru pentru copii, concert, artificii și un soi de street food cu mâncare bună și ieftină. De vibe ce să mai zic, genial, ador dragostea italienilor pentru viață, efectiv te uiți la ei și îți dai seama cât de mult se bucură de ea, iar pe mine asta mă inspiră de fiecare dată. Și cum se adună oamenii de toate vârstele în jurul unor astfel de eveniment, o adevărată comunitate.
În afară de a participa la aceste evenimente, nu am făcut mare lucru, ci doar ne-am relaxat pe malul lacului, unde am făcut plajă și am admirat priveliștea. Am fi vrut să petrecem și ultima noapte a vacanței noastre aici, dar din păcate nu am mai găsit niciun loc de cazare disponibil, așa că ne-am mutat în orășelul din apropiere, Lovere. Oraș pe care l-am explorat în tihnă, la pas și ne-am lăsat cuceriți de proiecțiile de pe clădirile istorice ale orașului odată ce se lăsa întunericul.
De aici am făcut o plimbare cu bicicleta pe care cei de la cazare ne-au oferit-o către următorul oraș, Pisogne, un orășel plin de farmec, cu o promenadă generoasă de-a lungul lacului.
Din păcate sau din fericire timpul nu ne-a mai permis să ajungem și pe Monte Isola, o insulă ce se află în mijlocul lacului, fiind cea mai mare insulă lacustră din Europa. Un motiv foarte bun de a ne întoarce în acest colț de rai.
Recomandări restaurante:
În călătorii, soțul este cel care alege locurile în care mâncam, iar eu sunt foarte fericită pentru că face niște alegeri excelente, iată top 3 restaurante unde am mâncat foarte bine:
-
- I Sapori di terra e mare (Bergamo) – am mâncat aici meniul zilei (au fost incluse 2 feluri de mâncare, vin și cafea) la prânz la doar 12 EURO, mâncarea a fost delicioasă, personalul foarte amabil iar prețul excelent. Un deal foarte bun!
-
- Pizzeria con Cucina (Brescia) – pe o străduța mai lăturalnică din centrul orașului este acest restaurant vechi, care își desfășoară activitatea din 1980. Lucian a mâncat vită cu mămăligă, by the way se mănâncă multă mămăligă în această zonă a Italiei, chiar și ca desert, iar eu pește cu legume la grătar. Mâncarea a fost foarte bună și atmosfera pe terasă foarte romantică, perfectă pentru o cină în doi.
-
- Matti per la pizza (Pisogne) – aici am mâncat cea mai bună pizza din această călătorie acompaniată de o bere pe măsură. A meritat așteptarea de 1h să se deschidă, funcționează doar în intervalul 18:00 – 22:00.
Cazări:
Având în vedere că am luat cazările de pe-o zi pe alta opțiunile noastre au fost destul de limitate:
Bergamo INN 21 – situat în orașul nou, într-o zonă foarte bună, plină de magazine, restaurante, cafenele. Am avut o camera basic, design modern, curat. Recomand doar pentru ședere scurtă, faptul că nu are balcon sau o zonă de living o poate face incomodă.
Hotel Leonessa (Brescia) – hotel basic, facilități minime, curat, mic dejun average, poziționare lângă gară. Recomand doar dacă sunteți în tranzit.
Vulcano Village (Castro) – aici am avut o cameră foarte drăguță cu caracter, situată la mansardă. Locația dispune și de un restaurant unde se poate servi micul dejun sau cina și este înconjurat de măslini. Recomand chiar și pentru o ședere mai lungă, dar să alegeți cameră cu balcon cu view spre lac, noi din păcate nu am mai găsit disponibilitate.
Am mai avut o cazare în Lovere, dar aceea nu a fost ok, de aceea nu o găsiți menționată aici.
Ce se mai poate face în această zonă:
-
- Se pot practica foarte multe sporturi acvatice pe lac;
-
- Se pot face drumeții, trasee cu bicicleta;
-
- Shopping la outlet-ul Franciacorta Village, veți găsi o mulțime de branduri, iar prețurile sunt foarte bune;
-
- Explorarea zonei Franciacorta, o zonă viticolă unde se produce vinul spumant cu același nume.
Concluzii
Fiecare reîntâlnire cu Italia, mă îmbogățește și mă face să o prețuiesc din ce în ce mai mult. Mi-a plăcut tare mult toată experiența aceasta, zona Lombardiei este foarte ofertantă. Puteți explora orașele vizitând atracțiile turistice și deopotrivă să vă bucurați de natura absolut fabuloasă pe care o oferă această regiune.